UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI

P A R A C L I S U L     U N I V E R S I T A R

Sfinţii Chiril şi Metodiu

luni, septembrie 05, 2005

Comunitatea

Initiativa ridicarii unei biserici pentru studentii, profesorii si personalul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti apartine preotilor Victor Mihaila si Claudiu Mihai, înca de pe vremea când erau studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa -Bucuresti. De la început, acest proiect a fost pus sub ocrotirea Sfintilor Chirii si Metodiu, traitori crestini din secolul IX ce s-au evidentiat printr-o neobosita misiune apostolica în rândul popoarelor pagâne si printr-o lupta plina de sacrificiu pentru salvarea unitatii crestine.

  
în vara anului 2001, domnul rector Ioan Nicolae Alecu si conducerea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti au primit cu entuziasm aceasta propunere si au eliberat aprobarile necesare, astfel lucrarile de constructie au început în luna septembrie 2001 cu sprijinul material al universitatii si al unor sponsori modesti, crestini dornici de a ridica o Casa a Domnului într-un mediu universitar unde nu exista asistenta religioasa.
La rândul ei, Patriarhia Româna si însusi P. F. Parinte Teoctist au vegheat îndeaproape la materializarea si buna desfasurare a acestui proiect misionar.
Biserica a fost târnosita la 21 noiembrie 2001 de catre P. S. Ambrozie, episcop vicar al Patriarhiei Române, în prezenta conducerii Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si a câtorva sute de credinciosi proveniti din rândurile studentilor, cadrelor universitare, personalului tehnico-administrativ si populatiei din zonele învecinate.
Dupa construirea bisericii au continuat unele lucrari de constructie si amenajare a unui spatiu pentru centrala termica si a unei bucatarii pentru studenti, a unui grup sanitar, si nu în ultimul rând s-a înfiintat o biblioteca crestina.


Activitatea bisericii se desfasoara pe trei palnuri complementare:
Liturgic - în fiecare miercuri, vineri si sâmbata slujbe de seara, iar în duminici si sarbatori, Utrenia si Sfânta Liturghie. Educativ - în mod individual, prin Taina Spovedaniei si îndrumare, si în mod comunitar, atât prin Cateheza, în fiecare miercuri seara, unde se prezinta învatatura de credinta crestin-ortodoxa si viata Bisericii sub aspecte variate, studentii punând în discutie problemele si nelamuririle lor sufletesti, cât si prin activitatea unui cor bisericesc care sa fie prezent la slujbele Bisericii si în momente speciale.

Social - misionar
- vizite pastorale ale preotilor în caminele studentesti si facultati cu diferite ocazii (începera anului scolar, colinde de Craciun, Sarbatoarea Botezului Domnului), precum si la solicitarile studentilor si profesorilor;
- implicarea studentilor în activitatile Bisericii;
- amenajarea unor puncte duhovnicesti aflate în îngrijirea studentilor, unde se va gasi o icoana si o candela, programul saptamâna! al slujbelor si temele pentru cateheza;
- pelerinaje la locurile sfinte care ofera studentilor posibilitatea de a cunoaste modele de viata duhovniceasca si locuri de o deosebita frumusete, dar care, mai ales, contribuie la dezvoltarea spiritului comunitar si a relatiilor de prietenie între membrii Bisericii noastre:
- biserici monument din Bucuresti;
- manastiri din jurul Bucurestiului;
- la Roma pe urmele Sfintilor Chirii si Metodiu;
- tabere de lucru pentru ajutorarea altor
comunitati crestine;
- întretinerea relatiilor ecumenice cu comunitatile catolice "Sânt' Egidio" si "Freres de St. Jean".